Адронният ускорител в ЦЕРН ще постигне пълна скорост до седмици

Големият адронен ускорител към ядрения център ЦЕРН заработи отново днес след кратко спиране, а учените се надяват до седмици да постигне пълна скорост, предаде "Ройтерс", като се позова на говорител на проекта. "Техническото прекъсване, започнало на Коледа, приключи. Лъчите поеха отново по кръга", заяви Барбара Вармбайн.

По думите й сблъсъци между елементарни частици на най-високо енергийно ниво, наподобяващи времето на Големия взрив при създаването на Вселената преди 13.7 млрд. години, ще започнат да се случват до 2-3 седмици. Именно в тези сблъсъци учените ще търсят все още неоткритата и доскоро считана за митична частица хигс бозон, обяснена теоретично преди три десетилетия от шотландския учен Питър Хигс.

Според него именно тя е в състояние да покаже как се е появила материята и как е възникнала Вселената. "Планът предвижда високоенергейните сблъсъци да продължат 18-24 месеца, за да бъдат събрани достатъчно данни за анализ", каза Вармбайн.

Големият адронен ускорител към ЦЕРН е най-големият по рода си, като според някои пророци, веднъж заработил на пълна мощност, той ще създаде черна дупка, която ще погълне Земята. Ускорителят беше пуснат за първи път през септември 2008 г., но 10 дин по-късно беше спрян за ремонт. Проектът е на стойност над 10 млрд. долара и в него участват хиляди учени от цял свят.

Posted by Mitko Yonov | в 14:29 | 0 коментара