ЦЕРН – най-големият научен проект на Земята

ЦЕРН е огромна лаборатория за ядрени изследвания с 20 страни-членки, сред които и България. Най-добрите физици и инженери в Европа с партньорството на останалия свят десетилетие и половина подготвят експеримента на експериментите.

Големият адронов колайдер е гигантска тръба с обиколка 27 км и диаметър 9 м, построен на швейцарско-френската граница на100 м под повърността на земята, за да търси така наречената частица-Бог. Очаква се той да даде отговор на някои от най-големите загадки в науката: правилна или грешна е основната теория на физиката? Какво е имало в първия момент на съществуването на Вселената? Защо някои частици имат маса, а други не? Каква е природата на тъмната материя? Има ли други пространствени измерения?

Ето как действа той. Целият тунел на ускорителя е охладен до температура, близка до абсолютната нула (-271°C). По него със светлинна скорост ще полетят снопове протони и мощно ще се сблъскват, отделяйки температури 100 000 пъти по-високи от слънчевото ядро. Детектори ще регистрират частиците, родени от сблъсъка. Един свръхточен сблъсък – все едно да уцелиш с игла средата на друга игла от 10 км. Особено важна за работата на ускорителя е пълната му синхронизация със Суперпротонния синхротрон, който е ключов елемент от целия процес. Двете машини трябва да функционират с точност до частица от наносекундата, за да се гарантира правилното насочване на лъчите.

Първата стъпка от тестовете на 10 септември е пускането на лъчи по тунела, а когато те достигнат желаната скорост, ще започне сблъскването им и наблюдаването на реакцията на частиците при ударите. Целта е търсене на митичната частица Хигс-бозон, наричана още "частицата на Бог". Резултатите обаче няма да дойдат бързо. Според учените, водещите експеримента, първите сигурни данни можем да чакаме не по-рано от края на годината. Пълната си мощност частиците, движещи се в кръгообразния ускорител, ще достигнат през 2010 г.

Posted by Mitko Yonov | в 5:27

0 коментара:

Публикуване на коментар