3,5 ТеV


Големият адронен колайдер достигна рекордната енергия



Европейският център за ядрени изследвания отново дава старт на програмата на големия адронен колайдер. Инженерите ще направят поредния опит за сблъсък на два снопа протони, всеки с енергия от 3,5 тераелектронволта, в 27-километровия тунел под френско-швейцарската граница. Така те трябва да възпроизведат Големия взрив, с който е възникнала Вселената.

Големият адронен колайдер край Женева достигна необходимата енергия за опита на 19 март, като подобри собствения си рекорд. Главната цел на проекта е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди близо 14 милиарда години Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия. Според учените от тази материя са се развили звезди, планети и накрая самият живот.

Когато големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив. Колайдерът беше активиран отново на 1 март, след като бе спрян за около 14 месеца поради инцидент през септември 2008 г. Тогава в тунела, по който трябва да се движат потоците от протони, се бе излял около тон течен хелий, използван за охлаждане на магнитите. Инцидентът предизвика поредица от проблеми с електрическата система. Ремонтът на съоръжението струваше 24 милиона британски лири. Очаква се към края на следващата година колайдерът да бъде затворен отново за период от 12 месеца. Така инженерите ще могат да подготвят тунела и оборудването за сблъсъци при 14 тераелектронволта за следващия работен период, който вероятно ще започне през 2013 г.

Posted by Mitko Yonov | в 13:32

0 коментара:

Публикуване на коментар