Големият адронен колайдер подобри рекорда за сблъсък на протони


Големият адронен колайдер - най-големият ускорител на заредени частици в света - постави рекорд, като сблъска два снопа протони с три пъти по-голяма енергия от постиганата досега, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заредените частици, движещи се по двете направления на 27-километровия тунел на колайдера, действащ недалеч от Женева, се сблъскаха с енергия от 7 тераелектронволта.

С опита на практика бе поставено началото на програмата за физически изследвания на най-големия ускорител на заредени частици на стойност 10 милиарда швейцарски франка или 9 милиарда долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ние отваряме вратата към нова физика, към нов период на открития в историята на човечеството" - заяви преди началото на опитите генералният директор на ЦЕРН Ролф-Дитер Хойер. Първите два опита, направени по-рано през деня, завършиха с неуспех за учените от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН. В 04:00 и 08:00 местно време /05:00 и 09:00 българско време - бел.ред/ учените пуснаха в двете посоки на 27-километровия тунел на колайдера под френско-швейцарската граница два снопа протони. И двата пъти обаче те се "загубиха", при това във втория случай енергията на заредените частици достигна 1,3 тераелектронволта.

Според руския учен Андрей Голутвин, цитиран от ИТАР-ТАСС, не се е случило нищо извънредно.

Става дума само за работен момент. Той поясни, че след аварията през 2008 г. системата за защита вече е 300 пъти по-чувствителна и тя реагира и на най-малките отклонения, които преди просто са можели да остават незабелязани.

Главната цел на Големия адронен колайдер е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди 13,7 милиарда години Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия.

От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и накрая самият живот. Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.

Posted by Mitko Yonov | в 13:28

0 коментара:

Публикуване на коментар