Големият адронен колайдер ще сблъска частици със скоростта на светлината

Най-големият ускорител на елементарни частици в света – Големият адронен колайдер, започна вчера сблъсъка на лъчи от протони със скорост, близка до тази на светлината, съобщи Би Би Си.
Необичаен електрически сигнал по-рано сутринта обаче задейства защитните системи, които спряха за кратко машината. Сблъсъците на частици с рекордна енергия от 7 трилиона електронволта ще дадат старта на близо двегодишни интензивни изследвания. Учените се надяват, че резултатите ще хвърлят светлина върху създаването на Вселената. Те предупреждават обаче, че анализирането на данните, събрани от сблъсъците, ще отнеме време и не трябва да се очакват незабавни резултати. „Значимите открития ще се случат, когато успеем да съберем милиарди събития и да идентифицираме сред тях най-необичайните, които биха могли да представляват ново състояние на материята или нови частици. Това няма да се случи утре, необходими са месеци и години на търпелива работа”, посочи Гидо Тонели, представител на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), който ръководи проекта.
Големият адронен колайдер е едно от най-големите научни начинания в историята. Той се помещава в тунел, дълъг 27 километра, под Женева. Очаква се при сблъсъците на частици да възникнат феномени, които не са били наблюдавани до момента. Една от големите цели е да бъде открита елементарната частица Хигс бозон, за която се смята, че има съществена роля в структурата на Вселената. Учените се надяват, че частицата ще им помогне да обяснят защо материята притежава маса – факт, който все още е недоказан на фундаментално ниво.
Колайдерът претърпя повреда малко след първоначалното му пускане през 2008 г., но след рестартирането му в края на миналата година той постигна няколко от своите първоначални цели, припомня Би Би Си. Два протонни лъча бяха пуснати в противоположни посоки в тунелите с енергия от 3,5 трилиона електронволта от 19 март. След като лъчите постигнаха стабилност в движението си, техните траектории бяха пресечени, за да бъдат осъществени сблъсъците. Подобна енергия от 7 трилиона електронволта е най-високата, постигана в ускорител на частици досега.
През следващите месеци четирите огромни детектора на колайдера - Alice, Atlas, CMS и LHCb, ще изследват резултата от експеримента. След сблъсъците колайдерът ще бъде затворен за поддръжка в продължение на една година, след което учените ще се опитат да осъществят подобен експеримент с енергия от 14 трилиона електронволта.

Posted by Mitko Yonov | в 5:13

1 коментара:

Mitko Yonov каза...

Големият адронен колайдер ще сблъска частици със скоростта на светлината

Публикуване на коментар